פחד מהצלחה
פחד מהצלחה הוא פחד בדרך כלל מוסווה היטב וקשה לזיהוי (שכן איך ייתכן שנפחד ממשהו שנחשב טוב ?), ועם זאת הוא מונע מאנשים רבים לממש את הפוטנציאל המלא שלהם בתחום חיים אחד או במספר תחומי חיים.
מקורו של פחד מהצלחה הוא תפישת מציאות מסוימת ומערכת אמונות, לעתים לא מודעת, שאדם מחזיק ומטפח, ובבסיסה האמונה כי כאשר האדם יצליח הוא יסבול או ישלם מחיר כבד בשל ההצלחה.
האמונות השליליות לגבי ההצלחה מזינות פחדים, המביאים אדם לתחושה (שוב, לפעמים לא מודעת) שההצלחה היא דבר מסוכן מבחינתו. לדוגמא:
האמונה כי תמיד מקנאים באנשים מצליחים, מביאה לפחד מפני צרות עין, בידוד חברתי ואף נקמנות לאחר שנזכה להצלחה.
האמונה (ובמקרה זה ככל הנראה זו גם המציאות בחברה בה אנו חיים), כי אדם מצליח נמצא בבחינה מתמדת כמו בזכוכית מגדלת ונתון לביקורת יותר מאשר אדם שלא מצליח מגבירה את הפחד מפני ביקורת שלא נוכל להתמודד עימה.
התארחתי בתוכנית המקצוענים של שירה פליקס בנושא פחד מהצלחה
עוד פחדים מפני הרע הצפוי לנו בגלל הצלחה:
פחד משינוי: פחד מהצורך להתמודד עם דברים חדשים שלא ידועים לנו, שיידרשו טיפול לאחר ההצלחה. בדרך כלל הפחד נובע מחוסר ניסיון, מיומנויות או ידע בתחומים מסוימים, למשל פחד מפני טיפול בכסף רב – כשאצליח וארוויח הרבה כסף, לא אדע איך להשקיע את הכסף, יהיו לי בעיות עם מס הכנסה וכו'. או אצטרך לחתום על חוזים – ואני לא מבין כלום בחוזים. או אם אצליח (או כדי להצליח) אאלץ להתראיין לטלביזיה, לעיתון, אני לא יודע להתראיין, אני טוב במה שאני עושה אבל לא בדיבור בפומבי – זה מפחיד אותי.
קיים גם הפחד שאנו עצמנו נשתנה, לא נכיר את עצמנו לא נאהב את עצמנו.
פחד מניצול: כאשר נצליח כולם יבקשו מאיתנו כסף, ירצו לנצל קשרים שלנו, ירצו שנסדר להם עבודה, לא יתנו כלום בחזרה, ירצו את הקשר איתנו בגלל ההצלחה שלנו בלבד ולא כי אכפת להם מאיתנו, יעזבו אותנו כאשר ההצלחה תגמר, יכעסו עלינו אם נגיד "לא", יגידו שאנחנו סנובים, לא יאהבו אותנו, לא נדע להגיד "לא" ונרגיש מנוצלים. עוד צורה של פחד מניצול הוא פחד שאנשי מקצוע (רואה חשבון, פקיד בבנק, עורך דין, אמרגן, שותף עסקי) ינצלו את חוסר הידע שלנו וירמו או יגנבו מאיתנו.
חלק מהפחדים קשורים בערכים שחשובים לנו או לקרובים לנו ואנו חוששים שיפגעו או יצאו מאיזון עקב ההצלחה לדוגמא:
פחד מאבדן הפרטיות: אם חשובה לאדם הפרטיות שלו או של בני משפחתו (ילדים, בן/בת זוג, הורים) או שאחד מבני משפחתו קנאי לפרטיות שלו – הפרסום העלול להגיע בעקבות הצלחה יוצר התנגשות בין ערך ההצלחה וערך הפרטיות.
פחד מעומס יתר וחוסר איזון : לדוגמא, פחד שהצלחה בעבודה תיצור מצב של עומס יתר, יהיו לנו הרבה לקוחות / תפקידים / משימות / אחריות - לא יהיה לנו זמן לנשום, ייווצר מתח בחיים, הבריאות שלנו תפגע, ייוצר חוסר איזון בחיים, המשפחה, התחביבים שלנו ייפגעו. נשים רבות חוששות באופן מיוחד שהצלחה בקרייה תעלה להן במחיר האמהות.
פחד ממחויבות / פחד מאבדן החופש : אדם שחשובים לו הספונטניות, גיוון ושינויים בעבודה ובחיים יכול לחשוש שהצלחה בתחום מסוים תכבול אותו לאותו תחום ואז יסבול משעמום , איבוד הספונטניות וההנאה.
פחד מאחריות: אדם מצליח נושא פעמים רבות באחריות, אם כלפי אנשים שהצלחתם תלויה בו: שותפים, עובדים, משפחה, אם כלפי אנשים הנושאים עיניהם אליו כדוגמא לחיקוי. הפחד שלא אוכל לעמוד לאורך זמן באחריות , שאצטרך לחשוב על כל צעד ומילה שלי פעמיים, שכן הם יכולים להשפיע על אנשים אחרים מביא לפחד מההצלחה ולרצון (לא מודע בד"כ) לוותר עליה מראש.
פחד מפני הסוף: פחד שנגלה שגם לאחר שנשיג את ההצלחה לה קיווינו, לא נמצא סיפוק, שלווה ואושר אמיתיים, ואז – מה הטעם לנסות? הפחד הזה גורם לנו להעדיף להישאר באשליה שאם היינו פועלים ומצליחים– אז בוודאי היינו מאושרים. ישנה אפילו אמונה שכאשר נממש את כל הפוטנציאל שלנו - נמות.
פחד מהצלחה אצל אמנים ויוצרים:
אמנים חשופים במיוחד לפחד מהצלחה, שכן המדיה אוהבת באופן מיוחד לעסוק בהם ובחייהם הפרטיים, לבקר אותם, ומעל לכל העומד למבחן הוא פעמים רבות ציפור נפשם – היצירה האישית, החושפת את הפנימיות שלהם בפני כל. אצל אמנים אל הפחד מפני אבדן החופש האישי מצטרף פחד מפני החופש היצירתי, האמנותי. לאחר הצלחה – יהיה עלי לחץ להמשיך באותו כיוון אמנותי. אמן מוכשר המחליט לעשות "אמנות שוליים", חשוב שיבדוק האם הבחירה היא אכן אמנותית טהורה, או שמסתתר מאחוריה פחד מהצלחה גדולה מאד.
אמן החופשי מפחד יכול לייצר הצלחה מסחרית לצד אמירה אמנותית כנה.
לראיון איתי בנושא פחד מהצלחה בתוכנית המקצוענים של שירה פליקס ערוץ 10>>
איך מזהים פחד מהצלחה ?
ישנם כמה סימפומים המעידים על פחד מהצלחה - ייתכן שאתם סובלים מפחד מהצלחה אם ...
v אתם עונים על כל מחמאה בביטול: "היה לי מזל", "הייתי די גרוע","אבל ראית כמה ההיא הייתה מצוינת? ", "אבל לא ראית איזה פשלה עשיתי באמצע ?"
v מרגישים אשמה וחוסר נוחות כאשר אתם מצליחים ונמצאים במרכז תשומת הלב. (לדוגמא אמנית שבשנה שבה היא בשיא פריחתה, מרגישה אי נוחות ונמנעת מלהזמין שוב ושוב את מכריה לתערוכות וטקסי קבלת פרסים, למרות שהם רוצים בכך) .
v אומרים עליכם שאתם מבוזבזים ושיכולתם כבר מזמן להיות / לעשות (ומשווים אתכם לכל מני אנשים מצליחים).
v אתם מרגישים שאתם מבוזבזים, מפוספסים.
v אתם נוטים לאבד הזדמנויות יקרות - מהססים במתן תשובה ומאבדים את ההזדמנות, נוטים לחלות ביום של ראיון או אודישן חשוב, שוכחים או מאחרים לפגישה ממש חשובה שיכלה להקפיץ אתכם קדימה (או שוכחים להחזיר שיחת טלפון למישהו חשוב), לא מתכוננים היטב לקראת פגישות חשובות ואח"כ מצטערים, הורסים לעצמכם ע"י מילה או מעשה לא במקום.
v קל לכם לקדם אחרים ולא את עצמכם – הציעו לכם תפקיד נפלא ואתם נתקפים פחד וממליצים על עמית או חבר - "כי הוא אפילו יותר מתאים ממני".
v לא משקיעים בדברים שאתם טובים בהם ושחשובים לכם באמת: מזלזלים, מתעצלים, דוחים.
v קבלת החלטות והתחברות לאנשים לא נכונים שמרחיקים אותנו מההצלחה.
v נוטים להרגיש טינה, קינאה או מיאוס כלפי הצלחה של אחרים. (לא מפרגנים, אומרים דברים רעים על אנשים שמצליחים).
כדי להיות בטוחים – יש לבחון את האמונות שלכם לגבי אנשים מצליחים והצלחה בכלל ולאתר אם יש לכם אמונות שליליות לגביהם. (רשימת אמונות בלינק הזה)
תרגיל לזיהוי פחד מהצלחה: רשמו על דף "אנשים מצליחים הם..., או "כדי להצליח צריך ...": ועכשיו רשמו כל מה שעולה לכם בראש בלי צנזורה. ייתכן שתופתעו ממה שמסתתר לכם בתת מודע בנוגע להצלחה ולאנשים מצליחים. אם אתם פוחדים מהצלחה ככל הנראה יעלו דברים שליליים כגון כגון פחדים שהוזכרו בתחילת המאמר או מחשבות כגון: "הם סנובים, חושבים רק על עצמם, דורכים על אחרים כדי להצליח, אין להם חיים – לא מקנא בהם, רודפי כוח ורודפי בצע, בודדים, אף אחד לא אוהב אותם, אף פעם לא מספיק להם – הם לא באמת מאושרים".
איך מטפלים בפחד מהצלחה?
כמו רוב הפחדים – עצם המודעות לפחד, הזיהוי וההגדרה שלו – מהווים התקדמות גדולה לקראת פתרון.
השלב הבא הוא החלטה – האם אני רוצה לטפל בפחד מהצלחה? האם אני מוכן להתחייב להתמודדות עם הצלחה מתוך הבנה שמניעתה מעצמי מאמללת אותי יותר מאשר השגתה.
עלינו לבנות את האמונה ביכולתנו להתמודד עם כל אתגר שתביא לנו ההצלחה.
לאחר ההחלטה ניתן לבחור לטפל בפחד לבד או עם איש מקצוע.
השלב הבא הוא לדייק את זיהוי האמונות השליליות והפחדים לגבי הצלחה ולהתחיל להתייחס לכל אחד בנפרד:
יש לבדוק האם האמונה או הפחד מבוססים, לשים סימן שאלה על כל אחד – האם אני בטוח שזה נכון? האם זה נכון תמיד ? אם לא – להתחיל להחליף באמונות אמיתיות – חיוביות. לדוגמא – האמונה כי אנשים מצליחים הם תמיד בודדים – להזכיר לעצמו אנשים מצליחים שהם מאד אהובים ויש להם חברים טובים באמת. וגם – ידוע כי ישנן נשים המצליחות לשלב קריירה מספקת מאד ואימהות, ללא ויתור על זמן איכות עם ילדיהן. להיפך – הצלחה גדולה באמת יכולה לאפשר את חופש הבחירה, ניהול הזמן באופן חופשי יותר. חישבו - האם לג'יי קיי רולינג (סופרת – הארי פוטר) יש זמן להיות עם הילדים שלה? אספו את הכתבות והסיפורים על סיפורי הצלחה מאוזנים ולא את הסיפורים על הצלחה שהקרבה כואבת נעשית בהם, זיכרו שאם מישהו מקריב משהו – זו בחירה שלו ופעמים רבות זה משרת אצלו משהו (אולי תחושת חשיבות ומשמעות) ואין זה מחייב שכך תיראה גם ההצלחה שלכם.
אם האמונה או הפחד מבוססים ומרגישים לנו אמיתיים – יש לחפש פתרונות, מנגנוני הגנה שיסייעו לנו להתמודד עם הקושי הצפוי. למשל – אם אנו מפחדים מניצול על ידי בעלי מקצוע ומחוסר ידע שלנו בתחום הכספים, אפשר לבנות תוכנית ללימוד נושא כספים והשקעות בקצב ובדרך המתאימה לנו, כך שנוכל לפחות לזהות מתי עובדים עלינו ומתי אנחנו בידיים טובות.
אם אנו מפחדים מחוסר איזון בחיים – אנו יכולים להתחייב לעצמנו על זמן פנאי שתמיד נאפשר לעצמנו , גם כשההצלחה תבוא ולהתחיל לבנות את ההרגל כבר עכשיו.
אנחנו יכולים לגייס לצידנו את האנשים הסובבים אותנו ולבקש מהם לשמור עלינו ולהזכיר לנו מהם הדברים הנוספים החשובים לנו. לבקש מהם להעיר לנו אם איבדנו את דרכנו.
צריך לזכור שיש מודלים רבים להצלחה, וכל הזמן יש לנו בחירה ואנו יכולים ליצור את הדרך המתאימה לנו ביותר. לדוגמא: ישנם אמנים או מנהלי חברות מצליחים ומפורסמים שמחליטים לא להתראיין, או להתראיין בתנאים מאד מסויימים, המרגישים בטוחים ומתאימים להם, (גידי גוב לא התראיין במשך שנים וזה לא הפריע לו להיות אחד הזמרים המצליחים בארץ ויש עוד אלפי דוגמאות דומות).
עכשיו אפשר לבנות את ההצלחה והנה כמה פעולות אפשריות:
v מתן משמעות והערכה לכל הצלחותינו בעבר וגם להצלחות של אנשים אחרים.
v להתאמן על קבלת מחמאות ופרגון בשמחה.
v החזייה (דמיון) של מציאות חיי כאשר אצליח.
v להפסיק לתרץ את אי ההצלחה שלכם, להזכיר לעצמכם שזה תלוי בעיקר בכם.
v לקבוע מטרות, יעדים ומשימות להשקעה והתקדמות בתחום בו אני רוצה להצליח.
v מעקב על ביצוע המשימות ותגמול על כל הצלחה קטנה.
v להתאמן להגיד "לא" בנינוחות וללא רגשי אשמה.
v לשים לב להוציא את המקסימום מכל הזדמנות שנקרית בדרככם, להתכונן, פיזית ונפשית לכל פגישה או מבחן חשוב, להתאפק ולא להעביר הלאה הזדמנויות שהוצעו לכם.
v לעודד את עצמכם כל יום ולהזכר בכל הטוב המחכה לכם כאשר תצליחו.
v ועכשיו תוסיפו 5 משימות משלכם...כבר הבנתם את הרעיון – אני יודעת J
מוזמנים ליצור איתי קשר
הכי מהיר בטלפון (אפשר להשאיר לי הודעת סמס ואחזור)
נייד: 054-9453070
או במייל
talycoach @ג'ימייל.קום
התארחתי בתוכנית המקצוענים של שירה פליקס בנושא פחד מהצלחה
|